termoizolaciona stakla
Termoizolaciono staklo . je najbitiniji deo svakog prozora, ono čini otprilike 70 odsto površine prozora i vrata. Najvažnije karakteristike aluminijumskih prozora i vrata, kao što su toplotna i zvučna izolacija, najviše zavise od ugrađenog termoizolacionog stakla. Staklo "čuva" energiju!

Termoizolaciono staklo (termopaket) je sastavljeno od dva ili više jednostrukih stakala različitih debljina i karakteristika, koji su međusobno razdvojeni lajsnama. Prostor između njih ispunjen je argon gasom radi smanjenja prolaska toplote. Termopaket se puni argonom ili kriptonom u procesu spajanja u presi, tako da nema vidljivog „čepa“ na lajsni, a to je omogućeno korišćenjem najnovije tehnologije koja obezbeđuje sigurno zadržavanje gasa u termopaketu. Ivična veza ostvaruje dugotrajno i besprekorno (hermetičko) zaptivanje da ne bi dolazilo do ulaska vlažnog vazduha. Korišćenjem različitih, pažljivo odabranih, materijala moguće je toplotnu provodljivost finalnog elementa npr. prozora (Uw) spustiti za 0,1-0,3 W/m2K ako se umesto klasičnih aluminijumskih lajsni koriste na primer „warm edge“ lajsne.

Glavna osobina termoizolacionog stakla je da smanjuje toplotnu razmenu između dva prostora, što ima niz prednosti i to:
. manji utrošak energije,
. nema pojave kondenzata ili leda na unutrašnjoj strani ploče što pruža čist pogled kroz sam prozor,
. smanjuju se troškovi ugradnje i potrošnje uređaja za klimatizaciju i grejanje,
. mogu se koristiti i veće staklene površine za datu sobnu temperaturu, bez povećanja troškova energije,
. dobra akustična izolacija,
. totalna zaštita strukture od korozije,
. površina koja je laka za čišćenje.

Naš standardni termo paket je kombinacija:
4mm Float staklo + 16 mm aluminijumska lajsna Argon 90% + 4 mm niskoemisiono staklo ClimaGuard Premium.
Ovaj termopaket ima toplotnu provodljivost Ug=1,1 W/m2K.

Troslojni paket koji preporučujemo je sledeća kombinacija:
4 mm niskoemisiono staklo ClimaGuard Premium (film na poziciji 2) + 16 mm aluminijumska lajsna Argon 90%
+ 4mm standardno Float staklo + 16 mm aluminijumska lajsna Argon 90% + 4 mm niskoemisiono staklo ClimaGuard Premium (film na poziciji 5).
Ovaj termopaket ima toplotnu provodljivost Ug=0,6W/m2K.

Predstavljamo i najznačajnije tipove stakla sa njihovim osnovnim karakteristikama i prednostima:

LOW-E ili NISKOEMISIONO stakloLOW-E je višeslojni sistem koji se primenjuje na staklu. Funkcionalni sloj može biti bakar, zlato, aluminijum ili srebro. Ovi funkcionalni slojevi “apsorbuju” otprilike 90% energije dugotalasnog infracrvenog zračenja koje zrači iz unutrašnjosti prostorije na staklenu ploču. Zbog ove apsorbovane energije raste temperatura ovih slojeva. Ovi slojevi imaju nizak faktor emisivnosti ili drugim rečima, oni ne zrače mnogo toplote. 

Emisioni faktor je otprlilike 8,5 puta niži nego onaj koji ima normalno flot staklo. Rezultat su znatno manji troškovi grejanja, pošto će "k" vrednost sa LOW-E pločom biti oko 50% konvencionalne jedinice iste konfiguracije. Od gore pomenutih materijala, funkcionalnih slojeva, srebro nudi najbolje karakteristike. Da je funkcionalni sloj sam instaliran na ploču refleksija bi bila veoma visoka (do 70%) i provođenje bi bilo mnogo niže za komercijalnu primenu šta više, funkcionalni sloj ne bi bio zaštićen i bio bi izložen mehaničkom i hemijskom oštećenju. Da bi se izbegao ovaj problem sa svake strane funkcionalnog sloja instaliran je još jedan sloj. Materijali za ove slojeve mogu biti kalajni-oksid, cinkov-oksid, bizmut-oksid itd. Kalajni-oksid ima nabolje optičke karakteristike i nudi najbolju hemijsku zaštitu,te se zbog toga i najčešće koristi. Pošto se kalaj topi na 2320°C, za LOW-E ploče se preporučuje maksimalna temperatura do 1200°C. Koja površina je prevučena? Veoma je važno znati u svakom trenutku koja površina je prevučena. Svaka greška će predstavijati trošak. Prvu proveru treba izvršiti pre vađenja ploče iz paketa. Kod LOW-E, kao i kod refiektujućeg stakla, površina koja je prevučena može se otkriti pomoću Ommetra. Prevučena površina LOW-E, takođe se može odrediti i pomoću upaljača za cigarete. Na normalnoj površini stakla boja plamena biće žuta, a na površini koja je prevučena sa LOW-E boja plamena će biti bledo ružičasto-plava.

PROZORI SA ClimaGuard® Solar STAKLOM
Prozori sa ClimaGuard® Solar staklom. Jaka zima ili vruće leto: prozori sa višenamenskim ClimaGuard® Solar staklom omogućuju da se dobro osećate u vašem domu i istovremeno znatno štedite energiju bez većeg gubitka prirodne svetlosti.
Sve veći rast cena energenata naterao nas je da sve više obraćamo pažnju na delotvornost izolacije u našim domovima. Jedan od najvažnijih elemenata izolacije je izbor odgovarajućih prozora. ClimaGuard® Solar je ravno staklo sa transparentnim i izrazito tankim filmom na površini. Zahvaljujući tome, osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), odličnu toplotnu izolaciju (Ug=1.1 W/m2K) i zaštitu od sunčeve energije (propušta samo 42% sunčeve energije). Sve to samo u jednom premazu. Štednja energije zimi.
ClimaGuard® Solar staklo čija je glavna svrha izuzetna toplotna izolacija, u poređenju sa tradicionalnim izolacionim staklom, omogućava uštedu polovine troškova grejanja u hladnim danima. U prosečnom domaćinstvu to može biti i do nekoliko stotina evra godišnje. To staklo ne samo da vodi računa o vašim novčanicama, nego i o Vašoj okolini.
Izuzetna udobnost i u najtoplijim danima.
Odgovarajuća toplotna izolacija važna je i leti jer sunčevi zraci koji prolaze kroz staklo mogu znatno povećati temperaturu u prostoriji. U vrućim letnjim danima površina prozora je izložena sunčevoj energiji sa više od 400 W/m2. Tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% te energije u prostoriju, što je često neizdrživo. ClimaGuard® Solar staklo znatno smanjuje prenos sunčeve toplote jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije. Nizak prenos toplote prouzrokuje nisku temperaturu unutar stakla, što naročito osigurava veću udobnost u prostoriji. Štaviše, omogućava neverovatnu uštedu prilikom korišćenja klima uređaja.

LAMINIRANO ili SIGURNOSNO staklo

Laminirano staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se dobija kada se dva ili više slojeva stakla (između kojih se nalazi sigurnosna folija koja prilikom loma staklo drži u celini) spoji pod pritiskom i temperaturom u peći za laminiranje. Laminirano staklo ima višestruku primenu i može služiti kao podna (čelične galerije koje imaju staklo kao gaznu površinu), pregradna (stakla za izloge ili terase) ili zaštitna površina (npr. pancir stakla koja se koriste za šaltere menjačnica i banaka). Primena laminiranih stakala je, gledajući sa sigurnosnog aspekta, postala sve važnija u modernom projektovanju. Savremeni dizajneri i arhitekte se zalažu za ugradnju stakla sa što manje vidljivih prihvata kao npr. samostojeće ograde ili staklene fasade na spider nosačima pa se u ovim slučajevima koriste laminirana kaljena stakla.
Moguće je kombinovati kaljeno staklo sa nekaljenim, ili dva polukaljena stakla, a razlog je potpuna sigurnost kod ostakljivanja iznad glave (nadstrešnice, stakleni krovovi, podna višeslojna stakla) kao i gazišta stepenica. Debljina međuslojeva može biti 0,40mm; 0,80 mm; 1,20 mm; 1,60 mm;…. , a kombinacija stakala po želji kupca (npr. bojena stakla sa transparentnim, troslojno staklo koje ima srednje staklo lomljeno, itd.).

Osnovne tehničke karakteristike EVA (etilen-vinyl acetat) folije:

. čvrstoća prianjanja staklo-staklo ……………………………. 14 N/cm2
. čvrstoća do pucanja folije ……………………………….….. 190 N/cm2
. transmisija svetla ………………………………………………….< 87%

EVA folija odlikuje se visokim faktorom umrežavanja što međusloj čini otpornim na vlagu i temperaturu nakon laminiranja, pa je pogodna za izradu stakla koje se koristi u eksterijeru gde je rub laminata izložen vremenskim prilikama (montaža na spider nosače i sl.) EVA folija je, zbog svojeg niskog viskoziteta tokom laminiranja, izrazito pogodna za laminiranje kaljenih stakala i staklala koja imaju neravnu površinu. Isto tako, kod laminiranja sa EVA folijom postoji mogućnost kombinovanja i drugih materijala između staklala (PVC, PET, POLYKARBONAT, AKRIL).
U paleti laminiranih stakala imamo i pancirna stakla otporna na metke kalibra 44 magnum za koja posedujemo sertifikat Instituta bezbenosti iz Beograda.

KALJENO staklo

Četiri puta otpornije na udarce, kaljeno staklo je float staklo koje je termički obrađeno kako bi mu se povećala čvrstoća na udar i čvrstoća na savijanje, dobija se tako što se staklo zagreje na visokoj temperaturi i naglo hladi pri čemu se površinski sloj skuplja, čime se povećava njegova tvrdoća.
Time dobijamo otpornost na udarce, vatru, grebanje i sl. što doprinosi tome da pri pucanju, komadi stakla ne povređuju onog ko je neposredno njemu izložen, već se raspadaju na veliki broj komada.

PESKIRANO staklo

Peskiranje je obrada stakla nanošenjem abrazivnog sredstva na staklo pod visokim pritiskom. Peskiranjem se može obraditi čitava površina stakla (potpuno peskiranje) ili deo stakla (delimično peskiranje). Ovim načinom obrade mogu se postići i stvarati razni geometrijski oblici, figure, različiti uzorci i dizajn stakla, i time samo staklo postaje umjetničko delo.

ORNAMENT staklo

Ornament staklo je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bela, bronzana ili žuta, a najpoznatiji ornamenti su: pesak, činčila, silvit, katedral, itd.